Το eShop μας έκλεισε. Σας ευχαριστούμε για την προτίμησή σας όλα αυτά τα χρόνια. Τα αγαπημένα σας ECOS μπορείτε να τα βρίσκετε στα Σούπερ Μάρκετ και σε άλλα καταστήματα (στα φυσικά καταστήματα και στο διαδύκτιο). Πατήστε στη σελίδα Καταστήματα - Σημεία Πώλησης στο μενού. Πελάτες χονδρικής: στείλτε μας email στο info@ecos.com.gr

Αειφόρες Καλοκαιρινές Διακοπές; Ναι!!!

Το καλοκαίρι έφτασε και ο καιρός έχει αρχίσει και ζεσταίνει για τα καλά! Σιγά σιγά τα σχολεία κλείνουν και ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών μας διακοπών ξεκικά! 

Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές πιο πράσινες, είτε ζείτε έναν αειφόρο τρόπο ζωής εδώ και χρόνια ή μόλις αρχίσατε να διερευνείτε το πως θα κάνετε το lifestyle σας πιο eco-friendly.

Sunrise in Marble beach (Saliara beach), Thassos Islands, Greece. The most beautiful white beach in Greece

Ηλιοβασίλεμα στη Σαλιάρα, Θάσος.

Μπουκάλια Νερού, Καλαμάκια, και άλλα

Αποφύγετε τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού όσο μπορείτε. Ένα θερμός από το σπίτι όχι μόνο είναι εύκολο στη χρήση και πιο υγιεινό αλλά θα έχετε και κρύο ή δροσερό τουλάχιστον νεράκι για αρκετές ώρες!

Στην παραλία ή στο βουνό ή όπου πάτε, πάρτε μαζί μας μαχαιροπήρουνα από το σπίτι. Εύκολα και γρήγορα. Με μηδέν σκουπίδια! 

Κάντε το ίδιο και με τα πλαστικά καλαμάκια! Αφήστε που όλα τα ροφήματα έχουν καλύτερη γεύση όταν δεν τα πίνουμε με καλαμάκι. Αν δεν μπορείτε, προτιμήστε καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ή μπαμπού που είναι επαναχρησιμοποιούμενα ή αν δεν βρίσκετε προτιμήστε μίας χρήσης από ανακυκλωμένο χαρτί.

Αποφύγετε το αεροπλάνο

Παραδόξως, τα αεροπορικά ταξίδια είναι πολύ πιο επιβλαβή για το περιβάλλον από την οδήγηση, ακόμα κι αν η οδήγηση διαρκεί τρεις φορές περισσότερο.  Εάν μπορείτε να οδηγήσετε ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως ένα λεωφορείο ή ένα τρένο, αντί να πετάξετε, οι διακοπές σας θα είναι πολύ πιο αειφόρες!

Vacation ή Stay-cation?

Είναι trendy φράση, αλλά ένα «stay-cation» είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος για ένα αειφόρο καλοκαίρι. Το ταξίδι είναι μια από τις πιο μη βιώσιμες δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να συμμετάσχουμε τώρα, λόγω του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα καύσιμα. Mένοντας σπίτι και εξερευνώντας τα τουριστικά μέρη της πατρίδας σας, μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα αλλά και να περάσετε πολύ καλά βλέποντας το σπίτι σας, τη γειτονιά σας, τη χώρα σας, από μια νέα οπτική γωνία.

 

Colorful fisherman houses stand under the mountain on the aegean seashore, summer on the beach of Milos, Greece, Europe

Χωριουδάκι στη Μήλο.

Επιλέξτε ένα πράσινο ξενοδοχείο

Τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν και την καλύτερη φήμη για την σχέση τους με το περιβάλλον, χρησιμοποιούν χημικά καθαριστικά, ξοδεύουν πολύ ενέργεια και νερό, χτίζουν με μη αειφόρες πρακτικές κατασκευής. Κάντε την έρευνά σας και επιλέξτε ένα ξενοδοχείο που είναι αφιερωμένο στον πράσινο τρόπο ζωής, όπως κι εσείς! 

Επιλέξτε τα σωστά σουβενίρ

Ενώ είναι καλό να υποστηρίζετε τους ντόπιους τεχνίτες και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε στο σπίτι κάτι ξεχωριστό, βεβαιωθείτε ότι τα αναμνηστικά που αγοράζετε στο δρόμο δεν περιλαμβάνουν υλικά που έχουν συλλεχθεί από προστατευόμενα δάση ή άγρια ​​ζώα. Τα ρούχα, τα έπιπλα, τα κοσμήματα και άλλα έργα τέχνης είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

Δοκιμάστε τον εθελοντισμό

Δοκιμάστε ένα εναλλακτικό καλοκαίρι. Γίνετε εθελοντές. Η ανθρώπινη καλοσύνη είναι ένας πόρος που μπορούμε να χαρίσουμε απλόχερα και εθελοντικές θέσεις σε ομάδες αειφορίας είναι παντού. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εμπλακείτε σε μια ομάδα φυσικής συντήρησης άγριας φύσης ή στο Habitat for Humanity ή ακόμα και σε εθελοντική εργασία σε άλλη χώρα εάν θέλετε να ταξιδέψετε.

Δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας

Αν επιλέξετε να κατασκηνώσετε, να κάνετε πεζοπορία, ή να επισκεφθείτε μια προστατευόμενη φυσική περιοχή για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, βεβαιωθείτε ότι προσέχετε τον περιβάλλοντα χώρο. Μην αφήνετε πίσω σας κανένα ίχνος του ότι ήσαστε εκεί, και μην ταΐζετε ούτε να αγγίζετε τα άγρια ​​ζώα. Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε αυτά τα μέρη με το σκεπτικό και τη νοοτροπία του «εγώ δεν ήμουν ποτέ εδώ»!

Chania, Crete, Greece, May 26, 2016: Tourists hike in Samaria Gorge in central Crete, Greece. The national park is a UNESCO Biosphere Reserve since 1981

Το Φαράγγι της Σαμαριάς, Χανιά, Κρήτη

Αειφόρος τρόπος ζωής

Φυσικά, ακόμα κι αν επιλέξετε την πιο αειφόρα επιλογή όλων, μένοντας σπίτι για το καλοκαίρι, μπορείτε να περάσετε πολύ καλά. Καλέσετε τους φίλους σας για φαγητό ή ένα ποτό, ή απολαύστε το φυσικό φως μιας καλοκαιρινής ημέρας βγάζοντας το σκυλάκι σας μια βόλτα παραπάνω στη γειτονιά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τον ωραίο καιρό χωρίς να αφήσετε καθόλου αποτύπωμα άνθρακα.

Ο καλύτερος τρόπος για ένα μεγάλο, αειφόρο καλοκαίρι είναι να κάνετε κάποιες γενικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορούν να εφαρμοστούν όλο το χρόνο. Επιλέξτε να χρησιμοποιείτε πράσινα προϊόντα καθαρισμού, τρώτε περισσότερα τοπικά τρόφιμα, ανοίξτε τα παράθυρά σας αντί να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό, περπατήστε ή πάρτε το ποδήλατο όπου μπορείτε και προσπαθήστε να μειώσετε τα καθημερινά απορρίμματα. Απλά και μόνο με την αλλαγή μερικών μικροπραγμάτων και συνηθειών εδώ και εκεί, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον το καλοκαίρι ή οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Καλό, αειφόρο καλοκαίρι!

ECOS

Heraklion, Greece, April 2018. Streets of Heraklion, Greece. Warm, sunny day in a Greek city. Walk around the city on a summer day with a view of the sea. Souvenir shops and gifts for tourists and travelers.

Βόλτα στο Ηράκλειο, Κρήτη.